zondag 21 november 2010

Odyssee Reisgids Moravië

Mikulov
De afgelopen maanden heeft Albert Gielen, onze 'Odysseeman' in Praag, de reisgids Moravië geactualiseerd. Hij heeft gids van voor tot achteren nagelopen en alle gegevens gecontroleerd en waar nodig de tekst geactualiseerd. De gids Tsjechië is nu helemaal up-to-date, Al eerder actualiseerde Albert de gids Bohemen en de gids Praag werd eind 2009 door Leo helemaal gecontroleerd. Albert is nu bezig met een nieuwe leuke gids over Praag onder de titel Met de tram langs Praagse architectuur. Een route langs bekende en minder bekende gebouwem in de Praagse binnenstad langs drie tramlijnen. Hop on, hopp off in Praag. De gids verschijnt in januari 2011.

zaterdag 20 november 2010

Verken de stad eens per fiets

Ik kreeg een kopie van een artikel uit Trouw toegestuurd. Onder de kop Stadsbezoek? Pak de fiets worden de fietsmogelijkheden in Parijs, Berlijn, New York en Amsterdam verkend. Ook Odyssee's Fietsgids Berlijn wordt vermeld. Linda Huijsmans, de schrijfster van de gids, komt kort aan het woord.
De fietsgids is een groot succes. De afgelopen weken zijn er veel bestellingen binnengekomen. En in januari komt de paperback-editie, met ringbandje.
Verken Berlijn een op de fiets!
Fietsgids Berlijn

woensdag 17 november 2010

Odyssee: een mooi concept

Onderstaande recensie troffen we aan op boeken.blog

Odyssee reisgidsen weet zich op een bijzondere manier te onderscheiden van de rest. Hoe? Op deze website stel je je eigen reisgids samen! Vervolgens bestel je deze in pdf of paperback. Je loopt dus nooit met informatie te sjouwen waar je niets aan hebt.

Ik vroeg de complete reisgids van Barcelona aan in pdf. Maar als je bijvoorbeeld maar twee dagen naar de stad gaat kun je er ook voor kiezen bepaalde delen in je reisgids op te nemen. Wat een service, niet? De reisgids krijgt helemaal een persoonlijk tintje omdat je eigen naam op de voorkant prijkt. Bij mij staat er: Speciaal samengesteld voor Boeken.Blogo.

In mijn reisgids over Barcelona staat naast een flink stuk geschiedenis (dat ik natuurlijk wel even thuis ga lezen maar niet meeneem op mijn wandelingen door de stad, scheelt weer) ook iets over de oude stad, L’eixample, de buitenwijken en praktische informatie.

La Ramble
Het kloppende hart van Barcelona dat bestaat uit 5 aaneengesloten straten (totaal zo’n 1600 m) tussen het Placa Catalunya en het Columbusmonument. Hier gebeurt altijd wat. Dag en nacht zijn er mensen op straat. Je kunt er dieren, bloemen en tijdschriften kopen, je schoenen laten poetsen en de toekomst laten voorspellen. Heb je aan 1600 meter vermaak niet genoeg? Na La Ramble volgt La Ramble del Mar met een prachtige promenade.

La Seu
Deze prachtige kathedraal moet je natuurlijk bezoeken wanneer je naar Barcelona komt. De eerste architect van dit bouwwerk begon in 1317 met bouwen, in 1441 werd het karwei eindelijk afgemaakt. In de 19e eeuw zijn er nog een aantal zaken bijgebouwd omdat hier in 1441 geen geld meer voor was. Het is een donkere kerk met in het midden een afgesloten ruimte voor het priesterkoor. In de crypte van de kerk worden de beenderen van de legendarische Eulalia bewaard. Zij werd door de Romeinen op gruwelijke wijze vermoord omdat zij haar geloof niet wilde opgeven.

Ben je het zat rond te sjouwen met reisgidsen waar van alles in staat waar je niets aan hebt. Bezoek dan eens de website van Odyssee Reisgidsen want deze kan in dat geval zeker uitkomst bieden. Stel lekker je eigen reisgids samen en kijk hoe dat bevalt. Ik vind het een mooi concept en de uitwerking is prima. Ik ga zeker nog eens gebruik maken van deze service wanneer we een citytrip gaan maken.

Odyssee, 2010
Waardering: ****

Iedere week de laatste recensies van reisgidsen in je mailbox?
Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief van Boeken.Blogo!

donderdag 4 november 2010

Manchester, Barcelona, Cluj... voetbal & steden


Gisteren en vanavond heb ik naar de samenvattingen van Champions League gekeken. En dan trekken al die clubs aan je voorbij. Clubs, vaak uit steden waar je goede herinneringen aan hebt. Natuurlijk: Barcelona, Rome, Londen; maar ook Cluj (4 doelpunten tegen.., maar wel een leuke stad), Auxerre, Glasgow, Belgrado. De meeste clubs hebben een eigen ‘historisch’ museum in het stadion. Moet je eens heen gaan, ook als je niet van voetbal houdt. Zoals dat van Manchester United, waar het aangrijpende verhaal wordt verteld van het sterrenteam uit 1958, dat in slecht weer bij München met het vliegtuig neerstortte, waarbij 23 inzittenden omkwamen, waarvan acht eerste elftalspelers (zie: www.thebusbybabes.com).
Het museum van F.C. Barcelona in het stadion Camp Nou heeft een hoog Nederlands gehalte en wordt dan ook druk bezocht door Nederlanders. Het bijzondere is dat de club hét symbool van het Catalaanse nationalisme is.
Toen tijdens de dictatuur van Primo de Rivera het Spaanse volkslied voor een interland in het stadion werd gespeeld, floot het publiek zich de blaren op de vingers. De dictator liet het stadion sluiten. Bij het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog bevond de voorzitter van de club zich in het door Franco gecontroleerde deel van Spanje. Hij werd gevangengenomen en doodgeschoten. Tijdens de Burgeroorlog toerde Barça door Mexico en de V.S. om goodwill voor de republikeinse regering te kweken. Na de overwinning van Franco zochten veel eerste elftalspelers een veilig heenkomen in het buitenland. Tijdens de dictatuur van Franco, die een grote fan van Real Madrid was, had F.C. Barcelona het zwaar te verduren. Scheidsrechters floten steevast in het voordeel van Real Madrid en onder grote druk van Madrid moest in het begin van de jaren vijftig een nieuwe aanwinst van Barcelona naar Real Madrid verhuizen: de Argentijn Alfredo di Stefano. Onder zijn aanvoering veroverde Real Madrid vijf keer de Europa Cup. In de nadagen van de dictatuur was de tribune een zee van Catalaanse vlaggen en schalde het verboden volkslied van de tribunes. Barça onderscheidde zich daarmee van de andere Barcelonese club die in de hoogste Spaanse divisie voetbalt: Espanyol. Tijdens de dictatuur was deze club het troetelkind van de fascisten en nog steeds bestaat de aanhang voor een fors deel uit rechts-extremisten. Voor velen werd de ondergang van de dictatuur definitief ingeleid op 17 februari 1974. Franco was al behoorlijk ziek toen Barcelona op die dag Real Madrid in Madrid met 5-0 verpletterde. Grote man van de wedstrijd was Johan Cruijff.
Na de democratische omwenteling verdween het politieke karakter naar de achtergrond. Iedereen die zich belangrijk vindt in Barcelona werkt met de ellebogen om een plaats op de eretribune te bemachtigen. Wellicht dat daardoor het bestuur van de club in toenemende mate een slangenkuil wordt. Het voorzitterschap heeft overigens nog wel een politieke lading, waar socialisten, die de stad besturen, wedijveren met nationalisten, die de Generalitat in handen hebben.

In de Odyssee-gids over Barcelona wordt uitgebreid stilgestaan bij de grote toeristische attractie die Camp Nou is – bovenstaande informatie is daaruit ook ontleend (www.odyssee-reisgidsen.nl/Barcelona.htm). De Nederlanders zijn inmiddels verdwenen. Behalve Johan Cruyff, die ooit als de Verlosser werd binnengehaald, er is blijven wonen en nog steeds een schier onaantastbare reputatie heeft.